Mary Grooteman
Amsterdam
06 1406 3356
mail@marygrooteman.com

>> een werk of portret in opdracht
cv

zelfportret, 1996

Naast het schilderen van portretten in opdracht schilder ik het liefst mensen in alledaagse settings. Daarnaast houd ik me ook bezig met webdevelopment, een interessante combinatie. Bij beide heb ik de vrijheid om naar de juiste vorm te zoeken alleen de tools zijn behoorlijke tegenpolen natuurlijk. Verf is onvoorspelbaar, code niet. Als iets niet werkt heb je simpelweg iets niet goed gedaan. Maar met schilderen ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor je keuzes en je eigen feedback. Wat dat betreft vind ik schilderen moeilijker, complexer. Ga je te ver krijg je nooit meer terug wat je had terwijl je in de code simpelweg een kopie kunt maken, of undo en je bent weer terug waar je was. Niets te zien van je geworstel. Ik ben er nog niet uit wat ik boeiender vind, ik kan noch zonder het een of het ander...

CV

Mary Grooteman, geboren in Wervershoof (N-H).
Woont en werkt in Amsterdam sinds 1988.

opleiding

Wackers Academie, Amsterdam, 1988- 1993.

opdrachten

1993 - heden, portretten in opdracht van zowel kinderen als volwassenen.

1994, assistent schilder voor Rob Scholte aan het project 'Après nous le déluge' , in de replica van het koninklijk paleis Huis ten Bosch, Holland Village, Nagasaki, Japan.

groepstentoonstellingen

2008, 'Realisme08', Amsterdam - 2002, 'Solidarity Originals', Barcelona - 2002, 'The Ballroom', de Kunstzaak, Amsterdam - 2000, Art Olive, Arti et Amicitiae, Amsterdam. - 1999 - 2000, 'Year Zero', Galeria D’art Zero, Barcelona. - 1998, Galerie Molenstraat, 'Lang leve de koningin', Den Haag. - 1997, Supperclub , 'het naaktmenu'; , Amsterdam. - 1996, Galerie Vieleers , 'reflectie', Amsterdam. - 1995, Katwijks Museum, 'Terug naar Katwijk'', Katwijk. - 1994, Galerie Hoogenbosch, 56 zelfportretten, Gorredijk. - 1994, Herenhuisgalerie, '4 jonge kunstenaars', Enkhuizen. -

solo

2000, Jonkergouw Galerie, Wijk Bij Duurstede.

evenementen

1997, KUNSTRAI, Portretwinkel, (Haarlem) - 1995, 'Katwijk Zomerschilderfestival', Katwijk, - A Propos Portret III - V - IV : 1995 Kunsthal Rotterdam, 1994 Autotron Rosmalen, 1993 Beurs van Berlage, Amsterdam,

publicaties

November 1993 , Elle, 'Moderne meesters'. December 1994, Friesch Dagblad, Beeldende kunst. - 15 Februari 1997, Volkskrant 'Eigen portret mag weer boven de bank'. - 13 Juni 1997, Trouw, 'Ze mogen tussentijds best zien wat ik maak'.

Artikel uit 2000 n.a.v. de serie Plastic op Plastic door Gert Meijerink

Mary Grooteman is een begenadigd schilderes. Haar eindexamenwerk uit 1993 laat al direkt zien waartoe ze in staat is, getuige een monumentaal zelfportret ten voeten uit. Ze geeft hier er niet alleen blijk van alle formele aspecten van het lichtdonker schilderen te beheersen, maar ook in staat te zijn een visie te geven op het werk als geheel. Als sleutelwoorden kunnen hiertoe dienen: waardigheid, glamour en understatement.
De werken 'Naakt voor gaskachel' en 'Het overhemd' (onvoltooid) mogen dat illustreren. In het eerste doek zet ze een tijdloos naakt in een interieur dat als een typisch hedendaagse woning in De Pijp gezien kan worden. In het tweede doek is een al even tijdloos naakt bezig met een alledaags karweitje als het strijken van een overhemd.
Het geraffineerde van deze werken is dat de kunstenares dat tijdloze op geen enkele manier laat wringen met het hier en nu waardoor dat gevoel van understatement kan ontstaan.
Helaas zijn dit soort werken op de vingers van een hand te tellen, daar de kunstenares het leeuwendeel van haar tijd sinds het eindexamen aan portretten in opdracht besteedt (en opdrachtgevers houden niet van humor).
Gelukkig besloot Grooteman zich recentelijk meer toe te leggen op het vrije werk. Dit had vrijwel meteen een volledig nieuwe aanpak tot gevolg. De nieuwe werken worden met acrylverf op pvc geschilderd. Ze brengt hier de geometrische patronen samen met menselijke figuren, nu niet als klassiek ideaal, maar als iconen van de culturele elite en de nouveau riche, die slechts ten doel lijken te hebben mooi en elegant te zijn. De serie kreeg een passende titel: Plastic op plastic.

Een werk/portret in opdracht

Als je een schilderij in opdracht wilt laten maken nodig ik je eerst uit op mijn atelier en bespreken we uitgebreid wat je wensen zijn; welk formaat, hoeveel mensen/dieren/objecten moeten geschilderd worden. Dan volgt een uitgebreide fotosessie bij mij of op een gewenste locatie. Ik maak digitale voorstudies die ik overleg via de mail.
Voor een portret is het echt nodig om regelmatig 'naar model' te schilderen, hoe vaak en wanneer dat nodig is wordt duidelijk tijdens het schilderproces. De duur van het hele traject tot aflevering varieert van één tot enkele maanden.
Prijzen vanaf € 950.
Voor een uitgebreid prijsoverzicht en/of meer informatie neem gerust contact met me op.

06 1406 3356
mail@marygrooteman.com