< terug naar overzicht

Ilja Repin

Dus Ilja Repin, de ‘Russische Rembrandt’ is in Oekra├»ne geboren en getogen. Op zijn 19e is hij naar de Keizerlijke Kunstacademie in St Petersburg gegaan. Heb even op de kaart gekeken en hij woonde in zijn jeugd net onder Charkov in het dorpje Tsoegoejev. Mooie en interessante verhalen staan er in dat boek dat net op de deurmat viel. Het was trouwens een boek dat uitgegeven is in 2001 vanwege de tentoonstelling van zijn werk in het Groninger museum. Jammerlijk gemist!
Naast de afbeeldingen van zijn prachtige werk staan boeiende verhalen in de tijd van de Russische overheersing, bijvoorbeeld over zijn vader, die lijfeigene was en daar alleen onderuit kon komen door in het leger te gaan. Na 27 jaar in militaire dienst was hij eindelijk vrij, schafte tsaar Peter het lijfeigenschap af (in 1861 dacht ik).
Of de onderwerpen zoals die hierboven, een doodgewaande soldaat die onverwacht vermagerd en haveloos terugkeert. En de gewonde soldaat, de taaie kozakken in Oekraine die tegen binnenvallende Turken en Polen vocht, en het schilderij van de ter dood veroordeelde revolutionair, (ga ik nog een afbeelding bij zoeken) boeiend zeker vanwege de trieste actualiteit.

Hoe hij uitdrukkingen kon schilderen, ongelooflijk. Hieronder een portret van de korte-verhalen-schrijver, Wsewolod Garschin die leed aan psychoses en zelfmoord pleegde op zijn 33e. Hij kwam uit de buurt van Dnipro, intussen kennen we de kaart.

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *