← terug naar overzicht

Het Zorn palette

Een poos was het schilderen wat naar de achtergrond geraakt. Toen ik weer vaker de kwasten oppakte merkte ik dat ik m’n kleuren helemaal niet meer kon vinden. Ik probeerde van alles met uiteindelijk ik weet niet hoeveel kleuren op mijn palet, niet te doen! Toen kwam ik op insta een post tegen over ‘het zornpalette’ dat werkelijk uit niet meer dan 4 kleuren bestaat; titaanwit, gele oker, cadmium rood en ivoorzwart. Ik ben er meteen mee gaan experimenteren, het is even oefenen, maar ik merk dat het heel helpend is en kan me meer focussen op het licht en donker omdat je veel sneller bij je kleuren terugkomt. Ik voeg hooguit 1 kleur toe, bijvoorbeeld kobaltblauw of een andere kleur die niet te maken is met die 4 mengkleuren.
Ook heb ik altijd voornamelijk met zinkwit gewerkt omdat met titaanwit het werk te krijterig zou worden, maar als je goed mengt is dat helemaal niet het geval, integendeel, ik kom zelfs sneller aan de juiste (huidt)inten. Dus ook met de herontdekking van de werking van titaanwit ben ik heel blij!

Hieronder een foto van dat veel te uitgebreide palet en een eerste experiment met het zornpalette.

Hieronder een video van César Córdova die het mengen van de kleuren heel duidelijk uitlegt, ik hoop dat jij er ook wat aan hebt!

Andere berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *